fbpx

Skąd się wziął ten cały aloes?

Pierwsze wzmianki o medycznym użyciu aloesu w starożytnym Egipcie sięgają 1552r. p.n.e. W 1494r. Krzysztof Kolumb odkrył nie tylko „nowy świat”, ale też i aloes, który nazwał „doktorem w doniczce”. Inne znane określenia aloesu to „życiodajna roślina”, „roślina pierwszej pomocy”, „zielony lekarz” czy „roślina na oparzenia”. W 1981r. miąższ aloesowy trafił w USA na oficjalną listę dodatków do żywności. Przewiduje się, że w 2023r. rynek aloesowy osiągnie poziom 831 milionów dolarów. Na świecie rośnie ponad 400 gatunków aloesu, ale tylko jeden jest uznawany za najlepszy i najbardziej wartościowy: Aloe Barbadensis Miller (aloes zwyczajny).

Dlaczego coraz chętniej sięgamy po aloes?

Aloes zwyczajny kryje w sobie ponad 200 aktywnych składników, takich jak: wit. A, B,C, E, chrom, cynk, magnez, mangan, potas, sód, selen, wapń, i żelazo. W ostatnim czasie możemy zaobserwować prawdziwy boom na produkty aloesowe. Coraz więcej, również dorosłych osób, cierpi na alergie, ma dolegliwości żołądkowe, obawia się zarażenia covid19. Chcemy wzmocnić swoją odporność, żyjemy i pracujemy dłużej więc dłużej chcemy cieszyć się życiem i pozostawać w pełni sił. Szukamy naturalnych składników w kosmetykach i pożywieniu. Mamy dość konserwantów, sztucznych dodatków smakowych i koloryzujących, cukru, spulchniaczy, pestycydów. Nie skłamię chyba, gdy powiem, że każdy chce być piękny i młody, a do tego jeszcze zdrowy.

Jakie działanie ma aloes?

Wyniki badań klinicznych pokazują, że aloes świetnie się sprawdza na choroby skórne, pomaga w gojeniu się ran, na łuszczycę, trądzik, liszaj płaski, łupież, przebarwienia, grzybice skóry, owrzodzenia, oparzenia, ugryzienia i ukąszenia owadów, odleżyny, opryszczkę oraz starzenie się skóry. Miąższ aloesowy bowiem ma działanie bakteriostatyczne i utrudnia namnażanie się bakterii na skórze. Jest składnikiem płynów antybakteryjnych, tak poszukiwanych ostatnio ze względu na panującą jeszcze pandemię koronawirusa. Aloes ma również niezwykłe działanie naturalnie nawilżające, regenerujące, odżywcze oraz odmładzające. Działa jako silny antyutleniacz, który chroni włókna kolagenowe przed utratą elastyczności.
Czysty miąższ aloesowy poprawia również funkcje trawienne. Oczyszcza kosmki jelitowe i powoduje lepsze w wchłanianie składników odżywczych z pożywienia. Ponadto wspomaga przyspieszenie metabolizmu, co z kolei może usprawnić spalanie nadmiernej tkanki tłuszczowej i proces odchudzania. Pijące go osoby twierdzą, że lepiej trawią spożywany pokarm, rzadziej odczuwają zgagę, niestrawność, refluks, mdłości, biegunki, wzdęcia i bardziej regularnie się wypróżniają. Do tego czują się lekko i z wyraźnym przypływem energii. Badania kliniczne nad działaniem miąższu aloesowego u cukrzyków wciąż trwają, ale wysunięto wniosek, że składniki zawarte w miąższu aloesu działają regulacyjnie na metabolizm cukrów, a regularnie spożywany aloes powoduje stopniowe obniżenie poziomu cukru we krwi.

Fatalna dieta, spożywanie fast food’ów w biegu i stresie, chemizacja pożywienia, nadmierne stosowanie pestycydów i antybiotyków, powodują zagrzybienie ludzkich jelit i ogólny spadek odporności. Zdarza się, że nasz organizm jest dodatkowo zatruty przez toksyny czy pasożyty (glisty, tasiemce, owsiki). Nasza wątroba i nerki pracują na wysokich obrotach by się z tym wszystkim uporać, ale nie zawsze dają radę. Cały czas powtarzam moim podopiecznym na siłowni, że jesteś tym co jesz. To co jesz dzisiaj, jutro będzie Twoim ciałem. Regeneracja prawidłowej flory bakteryjnej w jelitach ma olbrzymie znaczenie dla wzrostu odporności, a to jest kolejnym powodem by sięgnąć po aloes.

Do chwili obecnej nie wynaleziono skutecznego leku na covid19, jednakże silny i sprawny układ odpornościowy pomaga poradzić sobie z tym trudnym przeciwnikiem, a chorobę możemy przechodzić łagodniej lub bezobjawowo. Ile jest warta dla Ciebie Twoja odporność?

Jaki aloes wybierać?

Już w 1993 roku dr Alfred Garbutt, konsultant International Aloe Science Council (Międzynarodowej Naukowej Rady ds. Aloesu), stwierdził, że ponad 95% obecnych na rynku produktów aloesowych nie ma dobroczynnego działania tej rośliny, ponieważ produkty aloesowe są zbyt rozcieńczone, albo nieprawidłowo pozyskane i przerobione.

Gdy sprawdziłam skład wielu napojów aloesowych dostępnych w supermarketach czy popularnych dyskontach, odkryłam, że na pierwszym miejscu znajduje się woda, dodatek cukru, miąższ pływający w plastikowej butelce to miąższ winogron, a kolor zielony to sztuczny barwnik E. Hodowla aloesu na specjalnych plantacjach lub w szklarniach, tak aby uzyskały one najcenniejsze związki aktywne (mukopolisacharydy) to proces długotrwały, a aloes nie jest surowcem tanim. Żeby dokładnie oczyścić liście aloesu od przeczyszczających i uczulających związków antrachinonowych, czyli aloiny i emodyny znajdujących się w skórce aloesowego liścia, i uzyskać drogocenny miąższ aloesowy, liście należy ręcznie odfiletować lub użyć drogich i skomplikowanych metod fizykochemicznych. Nie wszystkie firmy na to stać, więc stosują nieuczciwe praktyki.

Dlaczego stosowanie prawidłowo oczyszczonego aloesu jest takie ważne?

Używanie aloesu ze skórą, ma nie tylko działanie przeczyszczające, ale może powodować nadmierne skurcze jelit. W efekcie u kobiet w ciąży może to wywołać skurcze macicy i nawet przedwczesny poród. Z aloiną i emodyną powinny również uważać osoby cierpiące na stany zapalne jelit, dróż żółciowych oraz uszkodzenia wątroby.

Żeby mieć pewność, że aloes, który kupujesz jest biologicznie czysty i zawiera dostateczną ilość drogocennych składników, szukaj produktów aloesowych z certyfikatem IASC, który daje nam gwarancję bezpieczeństwa w użyciu, bez niepożądanych skutków ubocznych.

Opracowano na podstawie: „Aloes na co dzień Vademecum” – Elżbieta Olejnik

Jeśli lubisz smak nieco kwaśnej żurawiny i soczystych jabłek to mam dla Ciebie coś idealnego! Aloe Vera Berry Nectar – Nektar z liści aloesu o smaku – jabłkowo-żurawinowym wzbogacony witaminą C.

  • 90,7% soku z liści aloesu
  • Rześki smak żurawiny i słodycz jabłka
  • Bez aromatów
  • Bez konserwantów
  • Bez dodatku cukrów
  • Bez dodatku wody
  • Wysoka zawartość witaminy C

Forever Aloe Berry Nectar składa się w 90,7 % ze stabilizowanego soku z liści aloe vera oraz koncentratów soków owocowych żurawiny i jabłek. Całość uzupełnia dodatek znanej nam doskonale witaminy C.

Jakie działanie ma nektar Aloe Berry?

  • Aloes wspiera prawidłowe trawienie, wspomaga zdrowie układu odpornościowego, dodaje energii.
  • Rześki smak żurawiny, połączony ze słodką nutą jabłek zmienia nasz ceniony sok z liści aloesu w orzeźwiający nektar, który dodatkowo świetnie smakuje!
  • Biorąc pod uwagę ilość stresów w naszym codziennym życiu, każdy może potrzebować impulsu do wzmocnienia odporności. Pomóc nam w tym może aloes oraz witamina C, które mają działanie wspierające funkcjonowanie układu immunologicznego. Poza tym posiadają właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu pomagają chronić organizm przed wolnymi rodnikami tlenowymi. Stymulują tym samym mechanizmy obronne i adaptacyjne ciała.
  • Dodatkowo witamina C pomaga w prawidłowym działaniu układu nerwowego i zmniejsza uczucie zmęczenia i znużenia, dzięki czemu mamy więcej energii do działania.
  • Warto również zadbać o zdrowie przewodu pokarmowego. Zdrowy przewód pokarmowy jest jednym z kluczowych fundamentów dobrego samopoczucia. Aloes zawarty w Forever Aloe Berry Nectar wspomaga oczyszczanie przewodu pokarmowego i wspiera trawienie poprzez korzystny wpływ na pracę jelit, a witamina C przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.

Rześki smak żurawiny i słodycz jabłek zapewniają ciekawe połączenie i owocowy aromat.
Forever Aloe Berry Nectar jest przetwarzany w procesie aseptycznym, dzięki czemu w składzie nie występują żadne konserwanty. Opakowanie Tetra Pak wykonane jest w 100% z tworzyw nadających się do recyklingu.

Dzięki Forever Aloe Berry Nectar możesz cieszyć się korzyściami soku aloesowego oraz rześkim smakiem żurawiny i słodyczą jabłek.

 

Zamów już dziś. Skontaktuj się ze mną.

lub

Wypełnij formularz by zamówić produkty samodzielnie i skorzystaj ze zniżki -15%